Wandelen
De uitgebreide wandel-website Voetstappen brengt je op leuke ideeen om de omgeving te verkennen. Het startpunt staat aangegeven en van hieruit volg je de markeringen.
Ga je voor de high tech wandeling, dan zijn er mooie GPS routes die je kunt downloaden voor je navigatie.
bij vakantievilla Bon Vivant – wandelroutes / GPS routes
voorbeeld in Valkenburg Natuurparken van 14 km:
Deze wandeling voert ons door de 4 natuurparken rondom Valkenburg, Ravensbos, Ingendael, Bergseheide en het Polferbos.
Vanaf het station van Valkenburg, steken we het spoor over en lopen via de Kloosterweg al snel de bossen in en klimmen via een lang bospad omhoog naar een boven gelegen plateau.
Boven aangekomen passeren we de Hoeve Heihof en even daarna de drukke A79, waarna we bij een Mariakapel langs de weg uitkomen.
Dan lopen we via een veldweg naar de bossen van het Ravensbos en passeren een tweetal bosvijvers. De route loopt verder door en langs de bossen en naast ons verschijnt het beekje de Strabeek, die we even gaan volgen
En dan komt Nederlands enige dalbrug inzicht en lopen we onder de A79 door richting Houthem. We lopen nog even langs de spoorbaan en wandelen dan Houthem binnen en naar het Chateau St. Gerlach, het oude klooster, dat nu een hotel is.
Vanaf nu lopen we het natuurpark Ingendael binnen, eerst over enkele lange graspaden en dan naar het riviertje de Geul, die we via het Ingendaelerbroske oversteken, waarna we langs de oever van de Geul deze wandeling vervolgen.
We passeren Chalet Tivoli en de Gasterij Koningswinkelhof en lopen een typisch holle weg in, die we heuvelopwaarts gaan volgen tot boven aan de Cauberg. Boven aan de Cauberg lopen we door het bungalowpark Kasteeldomein De Cauberg en verlaten dit park aan de achterzijde.
Nu lopen we een klein bosgebied binnen en dalen af naar Valkenburg. Onderweg hebben we fraaie uitzichten op de kasteelruine van Valkenburg en even later lopen we langs het kasteel, Valkenburg binnen en via het voetgangersgebied lopen we terug naar het station van deze plaats.
bij vissersvilla Sudersee – wandelroutes / GPS routes
voorbeeld Rondje Wirdum van 8 km:
Wirdum is een fries dorp, gelegen op 5 kilometer ten zuiden van gemeente Leeuwarden en telt ongeveer 1.250 inwoners.
In het dorp staat de statige protestantse Sint-Martinuskerk die vermoedelijk rond 1200 werd gebouwd. Vroeger bezat de kerk aan de westzijde nog een tweede toren, deze toren werd in 1688 afgebroken en verkocht aan de cementindustrie in Makkum en sindsdien dragen de inwoners van Wirdum de bijnaam “Tuorkefretters” (Torentjevreters).
Deze wandeling begint bij de Sint-Martinuskerk, op het Hof waar volop parkeerruimte is.
We lopen over de Greate Buorren en steken een watertje over en lopen links de Tjaerderdijk op die we enige tijd volgen om daarna links de Grienedijk op te lopen.
We wandelen hier in een open weilandgebied en na enige tijd steken we bij een houten brug een brede vaart over. We blijven dit pad volgen en lopen via de Moskoureed naar het buurtschap Swichum.
Vanuit Swichum volgen we de Ayttadyk en wandelen wederom tussen de weilanden door. Daarna lopen we via de Wergeasterdijk naar de Loodijk waar we via een houten brug wederom de brede vaart weer oversteken.
Wandelend over de Loodijk gaan we weer terug naar Wirdum en daar lopen we rond de kerk en komen weer uit bij het vertrekpunt op het Hof van de Sint-Martinuskerk.
bij vakantieboerderijtjes De Egel & De Eekhoorn – wandelroutes / GPS routes
voorbeeld bij Ruinen De Anserdennenroute bij ruinen van 7 km:
De Anserdennenroute is een ANWB wandeling die gaat over de heide en door de bossen van het Nationaal Park Dwingelderveld en terug naar het bezoekerscentrum, de route loopt geheel over onverharde paden.
De route begint bij het bezoekerscentrum Dwingelderveld dat even buiten Ruinen ligt bij Witteveen, waar volop parkeergelegenheid is. De gehele route wordt aangegeven met witte pijlen en is daardoor makkelijk te lopen.
Vanaf het bezoekerscentrum gaat de route over een schapenweide naar de bossen. Vroeger was dit gebied kaal stuifzand maar door aanplant van Anserdennen is het uitgegroeid tot een bos. Het pad gaat door de bossen en langs de overgebleven kleine stuifzand heuvels. Tevens zien we onderweg vele jeneverbesstruiken.
Voorbij de bossen komen we op de open vlakte van het Nationaal Park, hier zien we één van de grootste natte heidevelden van Nederland, tussen de heidevelden zien we regelmatig kleine en grote vennen. Vooral bij het Drostenveen liggen vele vennen en plassen. Om de heide in stand te houden lieten boeren vroeger de heide afgrazen door de schapen. Nog steeds trekt dagelijks een kudde schapen vanaf de schaapskooi de heide op om dichtgroei van de heide door grassen en struiken te voorkomen.
Bijna aan het einde van de route kunt u links naar de schaapskooi lopen.